A magyar (jó) bortörvény szerint ez a tétel hamis bor, mert az amúgy természetes glicerin tartalmát a bornak hozzáadott - élelmiszer minőségű - glicerinnel emelték, ezért – azért.
Fúga:
Portói:
„ Készítése: A must erjedését annak beindulása után 3-4 nappal (amikor annak természetes alkoholtartalma mintegy 6–9 százalék) körülbelül 1:5 arányban 77% alkoholtartalmú semleges borpárlat hozzáadásával (avinálással) megállítják. …
Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor és mindig cuvée — a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. „ ( Forrás: Wikipedia )
(Sub donga szövetség Tokaj-Hegyalján
koronázza meg a szőlészek és borászok munkáját a pincében. A bor, a kisméretű hordók, az állandó hőmérséklet és a páratartalom, valamint a Cladosperium cellare biztosítják azt a mikro környezetet, amely betetőzi a szakmai tízparancsolatukat és borrá materializálja szakmai filozófiájukat.)
Cuvée:
… A cuvée szó francia eredetű, magyarosan küvének írjuk. Eredetileg a pezsgő előállításakor felhasznált, háziasított és egalizált bort nevezték küvének, az utóbbi időben viszont a többféle szőlő felhasználásával készített borkülönlegességeket hívják így. A küvé, két, esetenként többfajta must vagy bor megadott célra történő összekeverésével jön létre az egységes minőségű borelőállítás érdekében … A Bortörvény 35.§-a 69A bekezdése szabályozza, hogy milyen borokat nevezhetünk küvének. ( Forrás: Wikipedia )
A sangría (jelentése spanyolul „érvágás”, a sangre „vér” szóból) eredetileg Spanyolországból származó, boralapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is. Az utóbbi időben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf% körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott. A
nyári melegben népszerű hűsítő ital.
- Ha jó bort akarunk inni, akkor a teszkóban veszünk szangriát, vagy valami hasonló jó olasz bort!
– Hát, innen szép nyerni! Figyelem szőlészek-borászok, hajrá borkaland.hu, gyerünk magyarbormindenkor.hu! ]
Coda:
Aztán címszavak dr. Török Sándor Borászok zsebkönyve című könyvének, Borászati szótár fejezetéből
( Eperjesi Imre közreműködésével ):
- avinál:,
- egalizál ( halld: Bëlga szám ):,
- festőbor:,
- fűszerezett bor:,
- vinírozás:
stb.,
stb.,
stb.
( Szüretelő kezekre várva )
Magyarán a borral való „pancsolás” nem ördögtől való, csak fineszesen kell csinálni és itt csupán arra gondolok, hogy a technológiai és éghajlati adottságok/hiányosságok miatt így-úgy kialakult borkészítési és kezelési eljárásokat gyorsan kőbe kell vésni, hogy az legyen a törvény, aztán már csak hirdetni kell, hogy az én/mi borunk …..
Csak felsorolásként: Portói, Cinzano, Sherry, Madeira … és akkor még a francia terület-besorolásokat nem is említettem!
Barátsággal